Valvontarangaistus perustuu tuomitun ”yhteiskuntakelpoisuuden”, eli sosiaalisten verkostojen, hyvinvoinnin ja elämänhallinnan säilyttämiseen. Tämän vuoksi valvontarangaistusta suorittavilla on mahdollisuus opiskella tai tehdä töitä sekä harrastaa koko rangaistuksen ajan. Käytännössä kuitenkin tuomittujen mahdollisuudet liikkua ja toteuttaa itseään ovat hyvin rajatut.
Toimintavelvoite ja vapaaehtoinen ohjelma
Valvontarangaistuksessa kaikki kodin ulkopuolella tapahtuva toiminta on jaettu kahteen osa-alueeseen – toimintavelvoitteeseen sekä vapaaehtoiseen ohjelmaan. Toimintavelvoite tarkoittaa työtä, opiskelua, kuntouttavaa työtoimintaa tai näihin rinnastettavaa toimintaa. Vapaaehtoinen ohjelma puolestaan kattaa kaiken muun.
Toimintavelvoitteeseen sisältyvää toimintaa tulee olla viikossa vähintään 10 tuntia ja enintään 40 tuntia. Mikäli tuomitulla ei ole rangaistuksen alkaessa työ- tai opiskelupaikkaa, hänelle sorvataan yhdessä rikosseuraamuslaitoksen kanssa jonkinlaista kuntouttavaa työtoimintaa tai yhdyskuntapalvelua. Minun tapauksessani opiskeluni kattaa toimintavelvoitteen, sillä sitä on viikottain 10-40 tuntia ja se lasketaan laissa säädettyjen kriteerien mukaisesti hyväksyttäväksi toiminnaksi.
Vapaaehtoista ohjelmaa ei säädellä laissa yhtä tiukasti kuin toimintavelvoitetta ja sen vuoksi lieneekin pitkälti tuomitun valvojien päätäntävallan alla, kuinka paljon ja minkälaista toimintaa vapaaehtoiseen ohjelmaan voidaan sisällyttää. Tyypillisesti valvontarangaistusta suorittavien viikkoon kuuluu pari kaupassakäyntiä tai muuta asiointia, muutama harrastuskerta sekä päivittäinen ulkoilu.
Omalla kohdallani vapaaehtoiseen ohjelmaan kuuluu kaupassa asiointi kahdesti viikossa, salibandytreenit kahdesti viikossa, Oikeutta eläimille -yhdistyksen kokous kerran viikossa sekä kolme 1-2 tunnin ulkoilupätkää. Vapaaehtoinen ohjelmani laadittiin pitkälti sen pohjalta, minkälaisia viikkorutiineja minulla oli ennen rangaistuksen alkua. Luultavasti vapaaehtoisen toiminnan määrä olisi voinut olla hieman suurempikin, jos olisin voinut osoittaa harrastavani useampia harrastuksia säännöllisesti.
Käytännön toteutuksen ja valvonnan kannalta on keskeistä, mikä toiminta on määritelty toimintavelvoitteen ja mikä vapaaehtoisen ohjelman piiriin. Toimintavelvoite tarkoittaa nimensäkin mukaisesti velvollisuutta toteuttaa viikkoaikataulussa sovittua ohjelmaa, eli poistua kotoa juuri sillä hetkellä, kun toiminta alkaa ja palata sillä hetkellä, kun on sovittu. Saapumisen ja poistumisen aikaikkuna on hyvin lyhyt, n. +/- 3 minuuttia aikataulussa lukevasta.
Vapaaehtoiseen ohjelmaan ei ole velvoitetta osallistua, mutta siihen toki suositellaan tuomitun hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Vapaaehtoinen ohjelma voi myös kestää lyhyemmän aikaa kuin on suunniteltu. Esimerkiksi jos viikko-ohjelmassa lukee ”Ulkoilua kodin ympäristössä klo 14-16”, voi tuomittu toteuttaa ulkoilua 14-16 välillä kuten haluaa tai jättää ulkoilun kokonaan välistä ilman seuraamuksia.
Kaiken valvontarangaistukseen kuuluvan toiminnan pitää tapahtua klo 6-21 välisenä aikana, eli lähtökohtaisesti tuomion aikana ei ole mahdollisuutta poistua kotoa ilta- tai yöaikaan. Ajasta voidaan kuitenkin joustaa, jos tuomittu tekee esimerkiksi ilta- tai yötyötä. Satunnaisiin iltamenoihin voi myös poikkeustapauksessa saada luvan.
Hyvä puoli valvontarangaistuksessa on, että se säätelee ainoastaan siihen tuomitun liikkumista. Tuomitun kotiin voi siis vapaasti tulla ja mennä vieraita, eikä rikosseuraamuslaitoksella ole heidän liikkumiseen minkäänlaista valtaa. Vieraat voivat siis saapua myös ilta- tai yöaikaan ja vierailun kesto voi olla mikä tahansa. Tervetuloa siis tutut kylään! :)
Aikataulun laadinta ja muutokset
Ennen rangaistuksen alkua suunnitellaan rangaistusajan jatkuvat ja vakituiset toiminnot, eli esimerkiksi opiskelu tai työ, harrastukset, kaupassa käynnit ja ulkoilut. Näiden pohjalta tehdään viikkoaikataulu, johon on aikataulutettu minuutin tarkkuudella kaikki kodin ulkopuolella tapahtuva toiminta. Tarkkaa aikatauluttamista varten tuomitun tulee käydä rikosseuraamuslaitoksen toimistolla muutaman viikon välein. Tuomittu saa itse vaikuttaa aikataulutuksen rytmiin: jos viikkokohtaiset aikataulut pysyvät viikosta toiseen samoina, tehdään aikatauluja harvemmin, mutta tarvittaessa uusi viikko-ohjelma voidaan laatia vaikka joka viikko.
Kun viikko-ohjelma on laadittu ja allekirjoitettu, tuomittu sitoutuu noudattamaan sitä huolellisesti. Lähtökohta on, että viikko-ohjelma pysyy muuttumattomana koko sen voimassaoloajan. Poikkeustapauksissa aikatauluja voi muuttaa myös kesken viikko-ohjelman. Esimerkiksi jos opettajani sairastuu ja koulupäivä loppuu kolme tuntia suunniteltua aikaisemmin, olen yhteydessä valvojaani, joka voi antaa luvan mennä kotiin sovittua aiemmin. Poikkeuksista tulee aina olla yhteydessä joko omaan valvojaan, tukipartioon tai keskusvalvomoon. Päätös aikataulun muuttamisesta tai muuttamatta jättämisestä tehdään aina tapauskohtaisesti.
Aikataulun noudattaminen käytännössä
Koska toimintavelvoitteen aikataulu on hyvin tiukka, vaatii se tuomitulta paljon suunnittelua, joustamista ja huolellisuutta. On aivan tavallista, että esimerkiksi koulutöitä tehdessään uppoutuu työhön niin, että ajantaju hukkuu hetkeksi. Valvontarangaistusta suorittavalla ajantajun hämärtymiseen ei kuitenkaan ole varaa, sillä aikataulun rikkomisesta voi seurata kovat sanktiot. Tuomitun tarvitseekin kodin ulkopuolella ollessaan liikkua melkolailla kello kädessä, jotta ei vahingossakaan tulisi unohtaneeksi aikataulua.
Olen siinä mielessä onnekas, että opiskelupaikkani sijaitsee hyvin lähellä kotiani, jolloin voin varata aikatauluun 15 minuuttia siirtymiseen kotoa kouluun, eikä minun tarvitse odotella kummassakaan päässä. Jos minun täytyisi matkustaa esimerkiksi ruuhkabussilla kouluun aamuisin ja iltapäivisin, tulisi aina varata ylimääräistä aikaa mahdollisten myöhästymisten varalta, jolloin käytännössä aina joutuisin odottamaan niin koululla kuin kotiovellakin. Luit oikein, mikäli saavun kotiin ennen aikataulussa sovittua saapumisaikaa, täytyy minun odottaa kodin ulkopuolella niin kauan kunnes matka-aika täyttyy.
(Tätä blogausta kirjoittaessani olen suorittanut rangaistusta 5 vrk, jäljellä on 168 vrk.)
Alla ensimmäisen rangaistusviikkoni viikko-ohjelma (eli mahdollisuuteni poistua kotoa) kokonaisuudessaan. Kuvat aukeavat klikkaamalla suuremmiksi.

”Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry” tarkoittaa oikeasti Oikeutta eläimille -yhdistystä
siis miks Oe on tolla nimellä tuolla? XD Eikö ne päästäis sua muuten kokouksiin???
TykkääTykkää
Luulen, että tossa on vaan sattunut joku kämmi, sillä ilmoitin osoitteeksi OE:n toimiston osoitteen ja luultavasti mun valvoja on googlettanut sillä osoitteella ja saanut paikan nimeksi ton ”Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry”. Ei oo siis kyseessä mikään kielto osallistua OE:n toimintaan, jos sitä ajattelit :D
TykkääTykkää
Vähän mietinkin… :–D Harvinaisen laitonta touhuahan toi meidän paikallistoiminta toki varmasti on, flaikkujen jako mm. aika vakavaa ja eläinaktivistithan nyt vaan on true terroristeja.
TykkääTykkää
Paluuviite: Osa 10: Rangaistusta kulunut kuukausi | Puoli vuotta pannassa