Osa 9: Mitä olisin tehnyt tällä viikolla, jos en olisi pannassa?

Rangaistuksen aikana olen väkisinkin saanut itseni kiinni pohtimasta ajatusta, mitä tekisin milläkin hetkellä, mikäli liikkumistani ei kontrolloitaisi. Yritin kerätä kuluneen viikon ajan heränneet ajatukset ylös, joten täältä pesee!

Aloitin tällä viikolla työssäoppimisen uudessa paikassa. Koska en ollut käynyt aiemmin paikassa, aikataulutin ensimmäisiin aamuihin varuiksi vähän ylimääräistä aikaa. Bussit menivät kuitenkin sen verran huonosti, että mun piti kotoa poistuttua odottaa bussia vielä jonkin aikaa. Satoi kaatamalla ja olin herännyt pahasti kesken unien, joten odottelu ei ollut erityisen mukavaa. Hetken kävin mielessä, että olisipa kiva kipaista läheisestä kahvilasta aamukahvit ja kaupungin paras vegaaninen munkki kahvitauolle, mutta eihän se tullut kysymykseen. Odotin siis bussia sateessa.

Keskiviikkona sählytreenien jälkeen iski tyypilliseen tapaan jäätävä sipsihimo. Kotona ei tietenkään ollut sipsejä ja avopuolisokin oli poissa kotoa. Jäi sipsit hakematta.

. . By Valtteri Heinonen

Arki kuluu pitkälti näissä merkeissä

Ennen rangaistuksen alkua kävin keskiviikkoisin kavereiden kanssa anniskeluravintola Kahvillan jokaviikkoisessa viihdeteemaisessa pubivisassa (paras paikka ja paras visa, terkut vaan visanpitäjä-Pasille ja Kahvillan tyypeille!). Tämänkin viikon keskiviikkona siis visailtiin ja mikäli vanhat merkit pitävät kutinsa, voitti mun joukkue shotit tiskiltä. Pubivisoissa streittarina harvoin pääsee nauttimaan voittopotista, mutta tärkeintä onkin tyyppien näkeminen ja hyvän ajan viettäminen. Sitä valvontarangaistus aika perustavanlaatuisin tavoin rajoittaa.

Tänä viikonloppuna järjestettiin Protun (Promehteus-leirin tuki ry, eli aikuistumisleirejä ja muuta nuorisotoimintaa järjestävä yhdistys) 25-vuotisjuhlat ja samassa yhteydessä pidettiin yhdistyksen vuosikokous. Kokouksessa valittiin mm. yhdistykselle uusi hallitus ja sille puheenjohtaja sekä päätettiin tärkeistä yhdistyksen tulevaisuutta linjaavista periaatteista. Harmittaa ihan tosi paljon, että jäi vuosikymmenen bileet (joissa olisi tavannut hyviä tyyppejä, joita ei pääse muuten näkemään) sekä tärkeä kokous välistä. Kokous ja juhla olivat Helsingissä, joten luultavasti olisin käynyt samalla reissulla moikkaamassa Helsingissä asuvia vanhempiani. Kaiken tämän sijaan hengasin kotona alusvaatteisillani.

Toisen viikon osalta väliinjääneet asiat voisivat olla erilaisia, mutta ainakin tällä kertaa rangaistus rajoitti eniten läheisten näkemistä ja herkkujen syömistä. Perusasioiden äärellä siis ollaan.

(Tätä blogausta kirjoittaessani olen suorittanut rangaistusta 26 vrk, jäljellä on 147 vrk.)

11 kommenttia artikkeliin ”Osa 9: Mitä olisin tehnyt tällä viikolla, jos en olisi pannassa?

  1. Heippa!

    Sun blogia on ollut todella mielenkiintoista seurata, varsinkin kun olen itsekin miettinyt pantarangaistusta. Meinasinkin kysyä että mistä mun kannattais lähteä liikkeelle, jos tahtoisin pannan nilkkaani? Kandin papereihin vielä kesään asti aikaa, ja joskus sen jälkeen lusiminen olisi enemmän kun toivottua.

    Eli (jos vastailet tällaisiin kysymyksiin) mihin pitäisi ottaa ensimmäisenä yhteyttä? Pahoittelen jos olet jo käsitellyt aihetta jossain täällä, on varmaan mennyt ohi.

    Tykkää

    • Moi, DivineFA! Ei mene lainkaan ohi aiheen, tää on just tän blogin ydintä :)

      Mikä sun tilanne on tällä hetkellä? Tai onko sut siis määrätty armeijaan/sivariin ja jos, niin milloin on palvelukseenastuminen?

      Tykkää

      • Tilanne toistaiseksi hieman outo, mutta oon lykännyt armeijaan menemistä viimeksi 2-3 vuotta sitten polvileikkaukseni takia, ja mulle määrättiin lääkärinaika jolloin tilanne olisi varmistunut, mutten koskaan mennyt paikalle. Siitä on nyt tosiaan kahdesta kolmeen vuoteen, eikä sen koomin ole armeijakuvioista kuulunut. Eikös sieltä kuitenkin joka vuosi jonkun pitäisi kovistella armeijaan? :^D

        Tykkää

      • Moikka :3 Sori, en oo varma unohdinko lähettää kommentin minkä raapustin, vai onko se vielä hyväksyttävän – mutta koska en oo varma, niin kirjoitan uudestaan.

        Tilanne on vähän outo, kun viimeksi 2 tai 3 vuotta sitten armeijasta huudeltiin ja lykkäsin sitä vedoten polvileikkaukseen, jolloin mut määrättiin lääkärintarkastukseen johon en koskaan mennyt (unohdin).
        Sen koomin ei oo armeijasta kuulunut, joten en oo ihan varma miten tässä pitäis toimia.

        Tykkää

      • Joo, kommenttisi tuli kyllä perille, mutta en sitä aiemmin ehtinyt hyväksyä.

        En osaa vastata siihen, millä periaatteilla puolustusvoimat myöntää lykkäyksiä enkä tiedä, millä aikataululla määräykset tehdään lykkäysten päätyttyä. Näistä saa varmaan puolustusvoimilta kysymällä helposti vastauksen.

        Jos haluat siis kieltäytyä ennen varsinaista palvelukseenastumispäivää (joka sun tapauksessa voi edetä hyvinkin pitkän ajan päähän), sun täytyy ensin hakeutua sivariin, josta voi kieltäytyä kirjallisesti milloin tahansa. Varusmiespalveluksesta kieltäytyessä kieltäytymisilmoitus pitää toimittaa varuskuntaan henk. koht. palvelukseenastumispäivänä.

        Suosittelisin siis hakeutumaan sivariin, johon päästyäsi voit alkaa hahmottelemaan haluamaasi rangaistuksen alkuajankohtaa ja sen perusteella voi suurinpiirtein laskea, milloin varsinainen kieltäytyminen kannattaisi tehdä. Voin auttaa tässä ja myös Aseistakieltäytyjäliitosta saa koko prosessin ajan tukea.

        Oletko lukenut blogistani oikeusprosessin etenemisestä kertovat jutut? Jos et, niin kannattaa tutustua!

        Jos haluat jatkaa asian käsittelyä tämän kommenttiketjun sijaan sähköpostilla, laita ihmeessä postia osoitteeseen visa.savolainen@gmail.com tai laita vaikka yksityisviestiä fb-sivulleni (Puoli vuotta pannassa) :)

        Tykkää

  2. Hei,
    Hieno blogi.

    Onko ”vapaa ajan” toteus tosiaan niin rajoitettua että esimerkiksi bussia ei ole mahdollista odottaa lähi kahvilassa bussi pysäkin sijaan. Vai oliko tässä tapauksessa kyseessä pelko bussista myöhästymisestä?
    Tai vaihtoehtoisesti käydä matkan varrella Kahvilassa ilmoittamatta siitä etukäteen viikkosuunnitelmaan?

    Ennen tämän blogin lukemista kuvittelin että rangaitus toimii suunnilleen näin että jos koti paikkakunta on Tampere, niin saa esim. kellon aikoina 8:00 – 18:00 liikkua vapaasti Tampereella. Asia mitä ilmeisemmin ei ole näin, jos vapaa aikaa ei saa viettää yhtäaikaa kotona sekä ulkona. Tarkoittaen sitä että kerroit edellisessä blogissa että olet joutunut odottamaan koti oven ulkopuolella että kello tulisi olemaan sen verran että kotiin saa mennä.

    Tykkää

    • Joo, kyllä vapaa-aika on juuri niin rajoitettua kuin kuvasit. Jos mulla on ohjelmassa koulumatka (esim. 7.55-8.15), niin mun pitää tosiaan taittaa matkaa juuri se aika eikä matka-aikana saa tehdä muuta kuin taittaa matkaa. Samoin ulkoilun aikana on mahdollisuus ainoastaan ulkoilla (ei saa käydä esim. kaverilla tai kaupassa). ”Vapaa-ajan” kontrolli on siis hyvin tiukkaa, eikä opiskelun ja kaupassakäyntien lisäksi ole mahdollisuutta kovin moneen aktiviteettiin tai ajanviettoon.

      Tykkää

      • Ok.
        Entä jos viikko-ohjelmaan on merkattu ulkoilua vaikka klo 13:00 – 15:00 ja päätät pysyä kotona sinä aikana, onko tälläinen mahdollista tehdä ilmoittamatta etukäteen?

        Tykkää

  3. Vapaaehtoisten toimintojen (kirjoitin pakollisen ja vapaaehtoisten toimintojen erosta ja määrittelystä tarkemmin täällä: https://puolivuottapannassa.wordpress.com/2015/11/01/osa-4-viikko-ohjelma-ja-aikataulut/) perumisesta ei tarvitse ilmoittaa. Eli ulkoilemaan, kauppaan tai sählytreeneihin mun ei ole pakko mennä tai niihin voi mennä vain osaksi aikaa tai tulla vaikka kesken kotiin jos alkaakin sataa yms. Pakollisia toimintoja ei taas voi ilmoittamatta perua tai lyhentää.

    Tykkää

  4. Tuo kahvin hakeminen odotellessa herätti kysymyksen: mitenköhän rangaistus suhtautuu ruoan/juoman ostamiseen esimerkiksi kaduilla sijaitsevista kojuista ohimennen, jos se tapahtuu siirtymiseen aikataulutetulla ajalla. Eli siis lähinnä että onko tuo ajankäyttö ja oleminen rajattu juuri tiloihin ( esim. kahvilaan ei voi piipahtaa koulumatkalla vaikka aikaa riittäisikin)? Koulussa/töissä saat varmaan käydä kuitenkin kahvilla tai syömässä vaikka aika on virallisesti määrätty opiskelulle/työlle?

    Kiitos vielä todella mielenkiintoisesta blogista!

    Tykkää

    • Mä luulen, että osoitetieto on tässä se, mikä ennen kaikkea merkkaa. Kaiken toiminnan pitää siis sijoittua paikkaan, jonka osoite on etukäteen ilmoitettu rikosseuraamuslaitokselle (jotka voivat siis tehdä pistotarkastuksen etukäteen ilmoittamatta milloin tahansa) ja muissa osoitteissa asioiminen tai oleskelu on rangaistuksen aikana kiellettyä. Tietysti se rajanveto sen osoitteen suhteen on vähän vaikeeta, mutta oon ymmärtänyt, että se tarkoittaa nimenomaan kiinteistöön sisään menemistä. En tosin usko, että pikaisesta kahvin hakemisesta jostain grillikojusta mitään seuraisi eikä siitä varmaan käytännössä edes voisi jäädä kiinni, ellei pistotarkastus ajoitu juuri sille hetkelle, kun ojennat sen tiskin yli rahaa :P

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s