Osa 18: Vinkkejä tuleville totaalikieltäytyjille

Tiedän, että blogini lukijoissa on useita tyyppejä, jotka harkitsevat totaalikieltäytymistä tai ovat jo päättäneet kieltäytyä ja odottavat tuomionsa täytäntöönpanoa. Yritän tässä kirjoituksessa antaa konkreettisia vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla rangaistuksesta selviää mahdollisimman kivuttomasti.

Ennen kuin teet päätöstä totaalikieltäytymisestä, selvitä tarkkaan mitä se vaatii. Kannattaa tutustua totaalikieltäytymiseen laajalti, jotta pystyy arvioimaan, riittääkö omat voimavarat puolen vuoden vankeuteen. Kieltäytymisilmoituksen jättämisen jälkeen prosessista ei voi enää perääntyä. Tämän blogin lisäksi totaalikieltäytymisestä löytyy hyvin tietoa Aseistakieltäytyjäliiton nettisivuilta, Totaaliblogista sekä Pannassa -blogista. Kannustan lämpimästi kaikkia nuoria totaalikieltäytymiseen, mutta oman terveyden tai hyvinvoinnin kustannuksella sitä ei kannata tehdä, sillä antimilitaristisen aktivismin muodot ovat monet!

Päätä ajoissa, haluatko suorittaa rangaistuksen avovankilassa vai valvontarangaistuksessa. Koska päätös valvontarangaistukseen hakemisesta täytyy tehdä heti prosessin alussa, kannattaa jo ennen varsinaista kieltäytymistä päättää, aikooko hakea valvontarangaistukseen. Valvontarangaistukseen tarvitaan kämppisten suostumus ja kohtuullisen stabiili ja hallinnassa oleva elämäntyyli, joten näitä kannattaa miettiä ennen päätöksen tekemistä. Vaikka totaalikieltäytyjien pääsy valvontarangaistukseen on yleensä ollut läpihuutojuttu, kannattaa pitää mielessä, ettei valvontarangaistus ole kaikissa tapauksissa itsestäänselvyys. Valvontarangaistuksesta voit lukea lisää täältä ja avovankilasta täältä.

Suunnittele rangaistuksen toivottu alkuajankohta mahdollisimman tarkasti. Koska valvontarangaistus edellyttää viikottaista toimintavelvoitetta, kannattaa miettiä mahdollisimman tarkasti, mihin ajankohtaan rangaistuksen haluaa ajoittuvan. Jos esimerkiksi olet opiskelija tai pätkätyöläinen, yritä ajoittaa rangaistus niin, ettei se osu loma- tai työttömyysajoillesi, sillä muuten voit joutua turhauttaviin palkattomiin töihin. Omalla kohdallani rangaistusprosessi kesti kieltäytymisestä pannoitukseen melko tarkkaan yhdeksän kuukautta ja toimin kaikissa kohdissa lähes nopeimmalla mahdollisella tavalla. Ihan prosessin loppupäästä olisin voinut tarvittaessa siirtää rangaistuksen alkua muutaman viikon aiemmaksi, mutta en usko rangaistusprosessin etenevän missään tapauksessa 7-8 kuukautta nopeammin.

Seuraa huolella rangaistusprosessin etenemistä ja arvioi, kannattaako sen vauhtia hidastaa. Koska rangaistuksen etenemistä ei voi täysin aikatauluttaa, kannattaa prosessin edetessä miettiä, missä kohdassa rangaistus todennäköisesti alkaisi. Jos näyttää siltä, että prosessi etenee suunnitelmiisi nähden turhan nopeasti, kannattaa sen kulkua hidastaa. Jos esimerkiksi aluksi ajattelit suostua kirjalliseen oikeusmenettelyyn, voitkin vaatia oikeusistunnon järjestämistä, joka viivästyttää rangaistuksen alkua ainakin muutamalla kuukaudella. Prosessin loppupäästä tarkkaa alkuajankohtaa voit siirtää eteen- tai taaksepäin sopimalla käyntejä rikosseuraamuslaitokselle mahdollisimman lähelle tai pitkälle tulevaisuuteen vaikka kiireisiin vetoamalla. Tarvittaessa voit perua vielä sovitun tapaamisen ja siirtää sen myöhemmäksi. Rangaistuksen alun suhteen ainakin Tampereen rikosseuraamuslaitoksella oltiin kohtuullisen joustavia, joten uskoisin muuallakin suostuttavan esimerkiksi kuukauden siirtämiseen tärkeän tapahtuman tai muun painavan syyn vuoksi.

Hanki harrastuksia ja ajanvietettä jo ennen rangaistuksen alkua. Rangaistusajan toimeenpano lähtee siitä lähtökohdasta, minkälaista elämäsi on ollut ennen rangaistusta. Jos olet siis harrastanut säännöllisesti juoksua, kuntosalilla käyntiä sekä yhdistystoimintaa, saat luultavasti sisällytettyä ne kaikki aikatauluihisi. Jos kuitenkin rangaistuksen alkaessa tai sen käynnissä ollessa haluaisit aloittaa uuden harrastuksen, se ei todennäköisesti onnistu. Kannattaa siis miettiä rangaistuksen ajalle riittävästi sellaisia aktiviteetteja, jotka edistävät omaa hyvinvointia rangaistuksen aikana. Jos vapaa-aikasi koostuu pääosin sellaisesta toiminnasta, jota valvontarangaistus ei mahdollista (tapahtuu yöaikaan, ei ole stabiilisti yhdessä osoitteessa olevaa tai muuten jotenkin epäilyttävää), kannattaa aloittaa sellaisia ajanvietteitä, jotka luultavasti menevät valvontarangaistuksessa läpi.

Haali viikottaiseen aikatauluusi mahdollisimman paljon vapaaehtoista ohjelmaa. Koska vapaaehtoisia toimintoja ei ole pakko toteuttaa, kannattaa niitä haalia mahdollisimman paljon, jotta valvontarangaistuksessa olisi edes hieman liikkumavaraa. Jos yhtenä päivänä on vain tunnin ulkoiluaika, täytyy ulkoilu ajoittaa juuri siihen hetkeen, sillä tuskin haluat viettää koko päivää neljän seinän sisällä. Jos taas samana päivänä on kaupassakäynti ja kahden tunnin ulkoilu, voit pelata aikatauluilla eikä ole niin vakavaa, jos yksi vapaaehtoinen ohjelma jää välistä. Rikosseuraamuslaitoksella ei ole sitovaa ohjetta tai periaatetta vapaaehtoisen toiminnan määrästä, joten kannattaa haalia sitä niin paljon kuin suinkin mahdollista. Tämä on myös oiva tilaisuus harjoitella kehtaamista – vaadi pitkiä ulkoiluja joka päivälle ja kauppareissuja ainakin kolme kertaa viikossa!

Opettele kutsumaan ystäviä kylään. Koska valvontarangaistus ei säätele muiden liikkumista kotiisi, on kylään kutsuminen helpoin tapa ylläpitää sosiaalisia suhteita. Ainakin itselleni kyläilykulttuuri on ollut vähän vierasta, mutta valvontarangaistuksessa siitä on ollut todella paljon iloa. Kannattaa siis aloittaa kylään kutsuminen jo ennen rangaistusta ja viritellä sopivaa kyläilykulttuuria. Järkkää siis kotonasi kokkaus-, leffa- tai peli-iltoja ja kutsu kaverit mestoille!

Aloita joku hyvin aikaa kuluttava kotiharrastus. Koska rangaistuksen aikana tulet viettämään todella paljon aikaa kotona, kannattaa keksiä joku harrastus, joka kuluttaa hyvin aikaa. Perusta siis blogi, aloita kotijumppaaminen, elvytä unhoon jäänyt lukuharrastus tai lainaa vaikka solidaariselta kaverilta pelikonsoli rangaistuksen ajaksi.

Ota striimauspalveluiden maksuttomat kokeilukuukaudet käyttöön. Monilla video- ja musiikkisuoratoistopalveluilla on maksuton kokeilukuukausi, jotka kannattaa rangaistuksen aikana hyödyntää, jos ne on vielä hyödyntämättä. Ota siis käyttöön Netflix, HBO Nordic, Viaplay, Fanseat, Spotify, IS Extra, Ruutu+ ja monet muut. Luultavasi kaverisi ovat niin solidaarisia, että he myös antavat omat kokeilukuukautensa sulle käyttöön. Kysy siis rohkeasti ja nauti koko puoli vuotta maksutonta laatuviihdettä!

Varmista tukihenkilöiden olemassaolo rangaistuksen aikana. Jos sinulla ei ole vakituista elämänkumppania tai muuta, jonka kanssa tapaat keskustella arjestasi, kannattaa ennen rangaistusta sopia rangaistusajan tukihenkilöistä, jotka ovat tavoitettavissa kun kaipaat tukea ja seuraa.

Muista puhua tuntemuksistasi läheisille rangaistuksen aikana. Rangaistuksen aikana herää varmasti tunteita koko tunneskaalan kirjolta ja niitä ei kannata peitellä. Puhu hyvistä ja huonoista hetkistä läheisillesi, vaikka se aluksi tuntuisikin vaikealta. Miehiä on yhteiskunnassamme ehdollistettu asioiden pitämiseen sisällään, joten rangaistusaika on mitä loistavin aika opetella elämän tärkeimpiä taitoja – keskustelua, tunteiden jakamista ja itsereflektiota.

Pyydä apua ja vaadi huomiointiasi. Myös avun pyytäminen voi olla aluksi vaikeaa. Älä kuitenkaan pode siitä huonoa omaatuntoa, sillä valvontarangaistus (avovankilasta puhumattakaan) on oikeasti paskamainen homma ja siitä selviytyminen voi vaatia läheisten tukea. Pyydä kavereita käymään kaupassa jos unohdit jotain ja tuttuja kylään yksinäisinä hetkinä. Jos toimit jossain yhteisössä, järjestössä tai liikkeessä, vaadi oman tilanteesi huomiomista. Jos se on mahdollista, järjestäkää kokouksia kotonasi tai järjestäkää ainakin etäosallistumismahdollisuus. Valvontarangaistus jo lähtökohtaisesti eristää ihan riittävästi, joten kannattaa pitää kiinni omista verkostoistaan ja asemastaan rangaistuksen aikanakin.

Vaadi oikeudenmukaista kohtelua viranomaisilta. Ikävä kyllä, eri kaupunkien viranomaisten välillä on merkittäviä eroja valvontarangaistuksen täytäntöönpanossa. Jossain voi saada poikkeuslupia ilta-aikaiseen toimintaan todella kevyin perustein ja toisaalla ei lainkaan. Lue valvontarangaistuksessa olleiden kokemuksia ja käytä niitä perusteina, miksi sinunkin pitäisi saada tiettyjä oikeuksia. Jos esimerkiksi kohtaat vaikeuksia päästä käymään kotiseudullasi loma-aikanasi, voit käyttää vaikka mua esimerkkinä siinä, että pääsin jouluna kahtena päivänä käymään vanhempieni luona Helsingissä. Jos haluat lisätietoa yhteistyöstä viranomaisten kanssa, voit olla yhteydessä minuun (visa.savolainen (at) gmail.com) tai Aseistakieltäytyjäliittoon.

Siinä kaikki, mitä mulle tuli tällä erää mieleen. Jos sulla on hyviä vinkkejä, jaa niitä ihmeessä kommenttikentässä meille muillekin!

(Tätä blogausta kirjoittaessani olen suorittanut rangaistusta 99 vrk, jäljellä on 74 vrk.)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s