Osa 23: Usein kysyttyjä kysymyksiä totaalikieltäytymisestä ja valvontarangaistuksesta

Olen saanut muutamia pyyntöjä kirjoittaa helposti luettavan ja jaettavan blogauksen, josta löytäisi helposti vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Suurimpaan osaan näistä olenkin jo aiemmissa blogauksissani vastannut, mutta postauksien massasta voi olla työlästä kaivaa yhtä nippelitietoa. Jos kysymyksistä mielestäsi puuttuu jotain olennaista, laita kysymys kommentteihin, niin lisään sen tekstiin vastauksineen! 

Totaalikieltäytyminen

Mitä tarkoittaa totaalikieltäytyminen?

Totaalikieltäytyminen tarkoittaa kieltäytymistä kaikista asevelvollisuusjärjestelmään sisältyvästä palvelusta. Totaalikieltäytyjä kieltäytyy siis sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta.

Miksi totaalikieltäytyminen on tarpeellista?

Totaalikieltäytyjien motiivit ja painotukset vaihtelevat paljon, mutta suurimmalla osalla kieltäytyminen liittyy protestointiin asevelvollisuusjärjestelmän epäkohtia ja yhteiskuntamme epätoivottuja valtarakenteita vastaan. Monet totaalikieltäytyjät esimerkiksi pitävät ongelmana sitä, että asevelvollisuus rajautuu vaan tiettyyn osaan kansalaisista ja sitä, että siviilipalvelus on tuplasti lyhintä asevelvollisuusaikaa pidempi. Lisää perusteluistani totaalikieltäytymiseen voi lukea täältä.

Onko totaalikieltäytyjä mielipidevanki?

Esimerkiksi Amnesty International luokittelee totaalikieltäytyjät mielipidevangeiksi, sillä totaalikieltäytyjiltä riistetään vapaus poliittisen tai katsomuksellisen vakaumuksen vuoksi. Myös YK:n ihmisoikeuskomitea katsoo, että Suomen siviilipalveluksen kesto rikkoo kansainvälistä kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta.

Kuinka paljon totaalikieltäytyjiä on?

Suomessa totaalikieltäytyjiä on vuosittain joitain kymmeniä, viime vuosina kieltäytyjiä on ollut n. 30-60 vuositasolla.

Mitä totaalikieltäytymisestä seuraa?

Totaalikieltäytymisestä seuraa vankeustuomio, jonka kesto riippuu suoritetuista palveluspäivistä. Jos kieltäytyjä ei ole suorittanut sivaria tai asepalvelusta laisinkaan, tuomion kesto on 173 vrk. Jokaisesta suoritetusta asepalveluspäivästä ja kahdesta suoritetusta sivaripäivästä vähennetään yksi päivä tuomiossa.

Valtaosa totaalikieltäytyjistä tuomitaan valvontarangaistukseen, mutta totaalikieltäytyjällä on myös riski joutua vankilaan, sillä valvontarangaistukseen tulee erikseen hakea eikä siihen pääsy ole täysi itsestäänselvyys. Valvontarangaistukseen pääsy edellyttää tuomitun asunnon soveltuvuutta rangaistuksen täytäntöönpanoon sekä samassa asunnossa asuvien suostumusta.

Miten totaalikieltäytyjiin suhtaudutaan?

Nykyisin totaalikieltäytyjiin suhtaudutaan oman kokemukseni mukaan pääosin todella myönteisesti. Omassa lähipiirissäni en kohdannut lainkaan valintani kyseenalaistamista enkä laajemmaltikaan ole juuri törmännyt syrjintään tai voimakkaisiin ennakkoluuloihin. Tarkemmin aiheesta kirjoitin täällä.

Omat läheiseni suhtautuivat päätökseeni todella kannustavasti ja tukivat minua koko rangaistusprosessin ajan. Joissain konservatiivisissa piireissä aseistakieltäytymiseen saatetaan toki suhtautua edelleen jopa vihamielisesti, mutta itse en ole joitakin nettitrolleja lukuunottamatta törmännyt tällaiseen.

Valvontarangaistus

Mitä tarkoittaa valvontarangaistus?

Valvontarangaistus on rangaistusmuoto, joka sijoittuu ankaruudessaan yhdyskuntapalveluksen ja ehdottoman vankeuden väliin. Valvontarangaistuksessa tuomittu suorittaa rangaistustaan kotonaan, mutta saa poistua sieltä vain etukäteen laaditun päiväohjelman mukaisesti.

Miten liikkumista valvotaan?

Liikkumista valvotaan nilkkaan kiinnitettävällä teknisellä valvontalaitteella. Laitteeseen on ohjelmoitu tuomitun aikataulut ja mikäli hän poistuu kotoa tai saapuu kotiin väärään aikaan, laite antaa hälytyksen. Lisäksi tuomitun luokse voidaan tehdä pistotarkastuksia. Pistotarkastuksia voidaan tehdä kotiin tai muualle, missä tuomitun pitäisi päiväohjelmansa mukaan olla. Itse seurantalaitteessa ei ole GPS-paikannusta, vaan se ilmoittaa ainoastaan kotoa lähtemisestä ja saapumisesta.

Onko nilkkapannasta häiriötä tavallisessa elämässä?

Oman kokemukseni mukaan pannasta ei ensimmäisten päivien jälkeen ollut juuri harmia. Pannan kanssa voi käydä suihkussa, saunassa, uimassa ja urheilemassa. Joissain liikuntamuodoissa pannasta voi toki olla haittaa, esimerkiksi jalkapalloa en välttämättä nilkkapannan kanssa haluaisi pelata.

Mitä valvontarangaistuksessa saa tehdä?

Valvontarangaistuksessa voi (ja pitää) opiskella, tehdä töitä tai olla kuntoutuksessa 10-40 tuntia viikossa. Lisäksi on mahdollista käydä kaupassa, harrastuksissa ja ulkoilemassa etukäteen laaditun viikko-ohjelman mukaisesti. Suunnitelmaan voi ajoittaa ohjelmaa ainoastaan aamukuuden ja iltayhdeksän väliselle ajalle, eli illat ja yöt tulee viettää kotona.

Saako tuomitun luona vierailla rangaistuksen aikana?

Saa. Rangaistus koskee ainoastaan tuomittua, joten muiden ihmisten liikkumista rangaistus ei rajoita. Tuomitun luona saa siis vierailla täysin vapaasti.

Kuinka suurella alueella tuomittu saa liikkua?

Mitään yksiselitteistä etäisyyttä kotoa ei ole määritelty, vaan kaikki toiminnat pitää hyväksyttää tapauskohtaisesti. Pääosin toiminta tapahtuu kodin lähettyvillä, mutta esimerkiksi töihin ja harrastuksiin saa lähtökohtaisesti kulkea kauemmaskin. Itse sain myös joulun aikaan mahdollisuuden matkustaa Tampereelta Helsinkiin perheeni luoksi, joskin illaksi piti palata kotiin. Aikataulutetuissa ulkoiluissa pitää pysytellä viiden kilometrin säteellä kotoa.

Saako valvontarangaistuksessa käyttää päihteitä?

Ei. Alkoholia tai huumeita ei saa rangaistuksen aikana käyttää. Käyttöä valvotaan etukäteen ilmoitetuilla huumetesteillä ja pistokokein. Minut käytiin kotonani etukäteen ilmoittamatta puhalluttamassa noin kerran viikossa rangaistuksen aikana.

Mitä seuraa, jos sääntöjä rikkoo?

Jos rikkomus on pieni – esimerkiksi inhimillinen erehdys lähtöajasta tai myöhästyminen – seuraa rikkeestä luultavasti huomautus. Suuremmasta rikkeestä tai toistuvista huomautuksista valvontarangaistus voi keskeytyä, jolloin loppuaika täytyy suorittaa vankilassa.

Saako valvontarangaistuksessa päivärahaa?

Ei saa. Valvontarangaistus ei vaikuta tuomitun toimeentuloon, vaan opiskelija rahoittaa elämänsä rangaistuksen aikana opintotuella, työssäkäyvä palkalla jne. Myöskään tuomitun vuokraa ei makseta kuten asepalveluksessa tai sivarissa.

Kuinka kauan kieltäytymisestä kestää rangaistuksen alkuun ja miten prosessi etenee?

Oikeusprosessin kesto riippuu monesta seikasta (vaatiiko tuomittu oikeusistuntoa, kuinka nopeasti tuomittu vastaa yhteydenottoihin yms.), mutta tyypillisesti prosessi kestää 6-18 kuukautta. Itselläni kieltäytymisestä rangaistuksen alkuun meni melko tarkalleen yhdeksän kuukautta.

Totaalikieltäytyminen alkaa siitä, kun kieltäytyjä toimittaa joko siviilipalveluskeskukselle (jos on määrätty sivariin) tai varuskuntaan (jos on määrätty asepalvelukseen) kieltäytymisilmoituksen. Tämän jälkeen sivarikeskus ja varuskunta tekee rikosilmoituksen, jota seuraa poliisin kuulustelu. Siitä juttu etenee syyttäjälle ja oikeuteen sekä oikeudenkäynnin jälkeen rikosseuraamuslaitokselle täytäntöön pantavaksi. Tarkemmin oikeusprosessista täällä ja täällä.

(Tätä blogausta kirjoittaessa rangaistuksen päättymisestä on kulunut 13 vrk.)

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Osa 23: Usein kysyttyjä kysymyksiä totaalikieltäytymisestä ja valvontarangaistuksesta

  1. Hei.

    Päädyin vilkuilemaan blogisi tekstejä oman tilanteeni vuoksi.

    Kiitos. Olen hyvin iloinen että olet kuunnellut itseäsi valitessasi totaalikieltäytyminen ja luettuani jotain kohtia, joissa kerroit käytännön järjestelyistä (mm kotikäynnit/pistokkeet), voin todeta, että koen silmäni aunneen yhä enemmän valyionjohdolle, oikeuslaitokselle, päätöksenteolle… Kiitos kun autoit valaisemaan siinä.

    T: Muutama vuosi sitten armeijan vapaaehtoisena suorittanut nainen, joka juuri kerauskutsun saatuaan päätti lueskelemaan reservistä eroamisesta, siviilipalveluksesta, totaalikieltäytymisestä.

    Itsellä arvomaailma kääntynyt täysin nurin kurin sitten armeijan käymisen. Olen kokenut paljon henkistä avautumista joka kyllä pistää katsomaan kaikkea tätä valtion suoraa ihmisten kurkusta alas tarjoamaa asiaa(joka pitäisi vain niellä purematta) täysin uusin silmin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s